Kanal Tedavisi

Kanal tedavisi, korkunç bir diş ağrısına sebep olan çürük dişleri tedavi etmek için kullanılan bir yöntemdir. Bu işlem esnasında kök kanalı denilen sert dokunun içindeki doğal boşluğa ulaşılır ve diş siniri (pulpa) çıkarılır. Dişin iç tarafı temizlendikten sonra dolgu işlemi yapılır. Eğer bu işlem yapılmaz ise çürük gitgide artar ve dişin içerisindeki sinirlerin iltihaplanmasıyla sonuçlanır. Bu durum da çok yüksek acılara sebep olur. Bu sinirin, dişten çıkarılması olumsuz sonuçlara sebebiyet vermez, ama işlemin uygulandığı kişinin ağrılarına son verir. Diş siniri, sadece sıcak ve soğuk algısına yarar sağlaması için kullanılan bir sinirdir. Eğer tedavi uygulanmaz ise diş etinin enfeksiyon kapması nedeniyle apseler oluşur. Bu durumda kök kanalında enfeksiyona sebep olur ve vücudun kafa bölgelerinde şişme olarak gözlemlenebilir. Kemik kaybı ve drenaj gibi ciddi sonuçlara da neden olur.

Kanal tedavisi nasıl uygulanır ?

Kanal tedavisi işlemi derin tecrübe ve bilgi isteyen bir işlemdir. Mavera Diş Kliniği bünyesinde hizmet veren hekimler, bu tedavi yöntemini yüksek başarılar ile tamamlamış kişilerdir. Bu nedenle Mavera diş kliniğinde başarılı bir tedavi yolu izlenmektedir. Öncelikle, diş hekimleri ya da endodontisler tarafından uygulanan bu işlem için kök kanallarının durumunu tespit edebilmek adına röntgen çekimi yapılır. Röntgen çekiminde enfeksiyonun diş çevresindeki kemiklere yayılıp yayılmadığı kontrol edilir. Bu işlem sonucuna uygun olarak kanal tedavisi yapılmaya başlanır.

Öncelikle hastaya lokal anestezi uygulanır. Tedavi uygulanırken diş çevresinin kuru kalması adına diş etrafına lastik tabaka koyulur. Doktor,  kök kanalına ulaşabilmek için bir delik açar. Bu delik vesilesiyle pulpa ve diğer zararlı maddeler çıkarılır. Ardından diş temizlenir ve açılan deliğe kapatılma işlemi uygulanır. Bütün bu işlemlerin uygulanması ortalama olarak 1.5 saat sürmektedir.

Kanal tedavisi sonrası süreç

Tedavi yapıldıktan sonra bazı dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. O noktalar şunlardır:

·       Tedavi yapıldıktan sonra diş hekiminin belirteceği tarihe kadar çiğnemesi zor besinlerin kesinlikle tüketilmemesi,

·       Ağız hijyenine en maksimal derecede özen gösterilmesi,

·       Günde en az 2 kere dikkatli bir şekilde diş fırçalanması,

·       Diş fırçaladıktan sonra diş ipi kullanılmasına özen gösterilmesi,

·       Doktorun kullanılmasını bildirmiş olduğu ilaçların kullanımına dikkat edilmesi,

·       Eğer beklenmedik bir durum gözlemlenirse mutlaka diş hekimine başvurulması kanal tedavisi sonrası süreç işleyişi açısından faydalı olacaktır

Bu tedavi yöntemi halk arasında çok acılı bir yöntem olarak bahsedilse de artık gelişen teknoloji ile ağrı içermemektedir.  Tedavi öncesi ve sonrasında dişlerin bakımı düzenli olarak yapıldığı taktirde hiçbir sorun ile karşılaşılmayacaktır.

Bakım haricinde riayet edilmesi gereken hususlar ise kesinlikle yenilen besinlere dikkat edilmesidir. İşlenmiş şeker, alkol, sigara, yüksek asit içeren besinler, cips gibi besinler uzak durulması gereken besinlerdendir. Bu besinler tüketildikleri taktirde bakteri oluşumuna sebep olacaktır. Bakteriler, kırık ya da çatlak dişlerin arasından sızarak sert dokunun içindeki doğal boşluğa ulaşarak dişin çürümesine sebebiyet verecektir.