Son birkaç yılda tıp alanında büyük gelişmeler yaşandı. Bu gelişmeler diğer teknolojiler ile birleşerek insan sağlığının korunmasında oldukça etkili sonuçlar vermekte. Tıp alanında yaşanan gelişmelerden en önemlileri arasında lazer uygulamalarından bahsedebiliriz. Özelikle diş hekimliğinde kullanılan lazerler ile birlikte ağız ve diş sağlığı büyük oranda korunabilmektedir. Bu yazıda diş hekimliğinde kullanılan lazer uygulamaları ve ne işe yaradıklarından bahsedeceğiz.
Diş hekimliği diğer tıp alanları kadar kompleks bir yapıya sahiptir. Hal böyle olunca diğer hastalıklarda uygulanan lazerlerden bu alanda da faydalanılmaktadır. Özellikle son birkaç yıl içerisinde birçok klinik bu lazerlerden faydalanmaya başlamıştır. Diş hekimliğinde kullanılan lazerler ve işlevleri kısaca şu şekildedir;
· Argon Lazer Uygulamaları: Argon lazerler ile mavi ve mavi-yeşil dalga boyları kullanılan lazerlerdir. Bu lazer uygulamasından diş beyazlatma işlemlerinde, çürük önleme işlemlerinde ve kompozit rezin işlemlerinde kullanılmaktadır.
· Diode Lazer Uygulamaları: Bu lazer uygulamaları diş cerrahisinde kullanılmaktadır. Diş ve diş eti cerrahisinde yumuşa doku temizlenmesinde ve mukoza kesiminde diode lazer uygulamalarından faydalanılır.
· Karbondioksit Lazer Uygulamaları: Bu lazer uygulamaları diş eti ve ağız mukozalarında dokunun hızlı ve etkili bir şekilde kaldırılması için kullanılır. Bu lazerler doku içerisinde girebiliyor olsa da ciddi etkiler yaratmaz. Kısaca yumuşak doku cerrahilerinde kullanılıyor diyebiliriz.
· Nd:YAG Lazer Uygulamaları: Diş hekimliğinde kullanılan lazer uygulamalarından en eskisi bu lazerdir. Birçok lazer uygulamasında olduğu gibi yumuşak dokuların kaldırılabilmesi için kullanılır. Ayrıca dokulardaki mikroorganizmaların önlenmesi için de bu lazer uygulamasından faydalanılmaktadır.
· Er:YAG Lazer Uygulamaları: Bu lazerler ile yapılan kesim işlemleri kısa süreler içerisinde iyileşme gösterdiği için diş hekimleri tarafından sıkça kullanılır. Kavite müdahaleleri, dolgu içeriğinin uzaklaştırılması ve doku konumlandırılması gibi pek çok işlemde kullanılır.
Diş Hekimliğinde Lazer Kullanılan Tedavi Yöntemleri
Diş hekimliğinde lazerlerden pek çok alanda faydalanılmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;
· Diş çürükleri kolay bir şekilde uzaklaştırılabilir
· Ağız içerisinde birçok yumuşak doku tedavisi yapılabilir
· Kökü çene kemiğine gömülü olan dişler o alandan uzaklaştırılabilir
· Diş köklerindeki iyi huylu tümörler uzaklaştırılabilir
· Diş köklerinin dezenfeksiyonu yapılabilir
· Dişlerin kök kanalı genişletilebilir
· Dişeti enfeksiyonları tedavi edilebilir
· Diş dışındaki ağız içi mukozaların tedavisi sağlanabilir
· Dişetlerindeki pigment artışına bağlı olarak görülen renklenme azaltılabilir
· Dişetleri kesilerek estetik diş tedavisi yapılabilir
Diğer birçok tıp alanında olduğu gibi diş hekimliğinde de lazerlerin kullanılması büyük bir öneme sahiptir. Özellikle pek çok işlevi olduğu için lazerler diş hekimleri tarafından sıkça kullanılmaktadır. Bu lazerlerin diş ve dişeti tedavisindeki avantajları şu şekilde sıralanabilir;
· Çalışırken herhangi bir ses yaratmaz. Oldukça sessiz olan bu lazerler hastaları rahatsız etmediği için tedavide hasta korkusuna bağlı problemler yaşanmaz.
· Çalışma esnasında herhangi bir titreşime neden olmaz. Bu da yanlış bölgelere işlem yapılmasını engeller.
· Lazer uygulaması yapılırken çoğu zaman lokal anesteziye gereksinim duyulmaz. Bu da iğne kullanılmasına gerek duyulmamasını ve dolayısıyla kişinin yaşam kalitesinin etkilenmemesini sağlar.
· Dişeti cerrahilerinde kanama olmaz.
· Ağız içerisinde uygulanan bölgedeki tüm mikroorganizmaları öldürdüğü için steril bir ortam sağlar.
· Diğer diş ve dişeti cerrahilerine oranla herhangi bir hassasiyet ya da ağrı oluşturmaz. Bu da kişinin yaşam kalitesinin azalmamasını sağlar.
Diş hekimliğinde lazer kullanımı önemli bir yere sahip olsa da bu tedavi yöntemi uzman diş hekimleri tarafından uygulanmalıdır. Bu noktada Mavera Diş Kliniği olarak bünyemizde bulunan uzman diş hekimleri aracılığı ile lazer uygulamalarını en iyi ve en güvenli şekilde yapmaktayız.