Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Diş ağrısı problemi dişte meydana gelen bazı sıkıntılar sonucunda ortaya çıkar. Diş içerisinde, çenede ve yüzde belirli noktalarda hissedilen oldukça rahatsız edici bir durumdur. Aynı zamanda bireyin yaşam kalitesini düşüren, genellikle şiddetli olan bir ağrıdır. Diş ağrıları birçok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilmektedir.

Diş eti tahrişlerinden kaynaklanan küçük çaplı diş ağrısı bir süre sonrasında kendiliğinden düzelebilir. Ancak bazı ağız ve diş problemleri şikayetleri özellikle gece saatlerinde artış gösterir. Bunun sebebi hormonal değişikliklerle damar içi basıncında yükselme ve bununla birlikte damarsal genişleme sorunu gece saatlerinde diş ağrısının şiddetini arttırır.

Diş Ağrısına Neden Olan Faktörler

Diş ağrısına neden olan faktörler oldukça geniştir. Ancak en sık görüleni dişte oluşan enfeksiyon durumudur. Geçmeyen bir diş ağrısı sonucunda hekime başvurmak çok önemlidir. Güvenli bir tedavi yönteminin uygulanabilmesi için şarttır. Diş ağrısına neden olabilen diğer çeşitli faktörler ise şu şekildedir:

·       Diş yada diş kökünde kırılma

·       Bakteriyel bir enfeksiyondan sonrası meydana gelen dişte apse görülmesi

·       Bazen soğuk havaya, sıvılara ve yiyeceklere maruz kalındığı zaman hassasiyet durumu. Bu gibi durumlar dişlerinizin soğuk hava gibi bir veya daha fazla uyarılara bağlı bir hassasiyet geliştirmiş olabileceği anlamına gelmektedir.

·       Diş hassasiyet sorunu, hem minenin (dişinizin dış tabakası) hem de sementin (diş kökü) altında yatan doku olan açıkta olan dentinden gelişmektedir.

·       Sinüs enfeksiyonlarının dişte ağrı yapma sorunu

·       Dişlerde oluşan çatlaklar ya da kırık oluşumu

·       Diş gıcırdatma sonucu ağrı hissetmek.

·       Yanlış hizalanan yamuk dişler

·       Diş kökünde ya da diş etinde meydana gelen iltihaplanmalar

·       Diş dolgularında oluşan hasarlar

·       Diş çekilmesi

·       Yirmilik dişte ağrıya neden olabilir. 

Diş Ağrısına İyi Gelen Şeyler Nelerdir?

Diş ağrısı, diş içerisinde ya da etrafında meydana gelen ve donuk bir ağrı hissi yaratan acılı bir problemdir. Ağrı donuk sızıntı halinde olabileceği gibi keskin bir şekilde de meydana gelebilmektedir. Diş ağrıları farklı durumlarda kendini göstermektedir. Bazı ağrılar aniden meydana gelirken bazı ağrılar ise yeme ve içme sırasında hissedilir. 

Diş ağrısına ne iyi gelir? Diye düşünmeden önce diş ağrısına neyin sebep olduğunun bilinmesi gerekir. Dişte oluşan enfeksiyonlar çeşitli nedenlerle meydana gelmektedir. Diş çürümeleri, diş eti rahatsızlığı ve diş hassasiyetleri genelde ağrı sorununu oluşturur. Farklı durumlarda ise ağrı farklı bir yerde olması durumuna rağmen çeneye doğru yayılım gösterecektir.

Bu tür ağrılar genelde doktor gözetimi altında tedavi edilir. Ancak bu tedavilerin haricinde ağrıyı hafifletebilmek için evde de bazı yöntemler de uygulanabilir. Yine de unutulmamalıdır ki bunlar yalnızca geçici sayılan çözümlerdir. Evde uygulanacak olan bu yöntemler sorunu temelden çözemeyeceği için, bir diş doktoruna muayene olmak en iyi çözüm yolu olacaktır.

·       Gargara

·       Tuzlu su ile gargara

·       Soğuk kompres uygulaması

Mavera Diş Randevusu Al

Çürük dişlerin kabus olmaması için mutlaka doktor kontrolüne gitmek şarttır. Doğru yapılan ağız ve diş bakımı sonucu dişlerin çürümesi kolayca engellenebilir. Ancak engellenemediği durumlarda bu ağrılar şiddetini her geçen gün arttıracaktır.

Çürük diş ağrıları için geçici çözümler etkili olmayacaktır. Çürüklerde ağrı kesici kullanmak ağrıyı hafifletecektir. Ancak ağrı kesici etkisi geçtikten sonra durum kesintisiz olarak devam eder. Kesin sonuç alabilmek için dişin uyuşturulup çürük olan bölümün dolgu ile kaplanması gerekir. Ancak diş kurtarılamayacak kadar kötü bir durumda ise çekim işlemi ile sonuçlanır. Bu nedenle en küçük hassasiyette bile doktor kontrolü şarttır. Süreç içerisinde Mavera Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinden randevu al seçenekleriyle birlikte rahatlıkla muayene için kontrole gelebilirsiniz.